TAKININ TARİHÇESİ
Takının tarihi M.Ö 5000 yıllara kadar dayanmaktadır. Özellikle takının tarihi Çin tarihine kadar dayanmaktadır. Eski dönemlerde takılar başta hayvan kemikleri olmak üzere hayvan dişlerinden, ağaç kovuklarından ve yapraklardan yapılmakta idi. Hatta günümüzde pek çok aksesuar mağazasında fildişi kolyeleri görebilmekteyiz. Takı insan vücudunda vücuda takılan ya da elbiselerin üzerinde kullanılan süs eşyalarına verilen isimdir. Takı denilince aklımıza başta mücevher elmaslar, pırlantalar, zümrütler olmak üzere halhal, gümüş bileklik, yüzük, kolye, broş, küpe, zincir gelmektedir. Takılar günümüzde modanın adeta olmazsa olmaz bir parçası olarak karşınıza çıkar ve aynı zamanda kadın erkek fark etmeksizin herkesin takı tercihinde bulunabilir. Bunun için herhangi bir yaş sınırlaması ve cinsiyet sınırlaması da yer almamaktadır.
https://www.instagram.com/evasilveracom/
Bu sebepten dolayı yalnızca kadınların yüzük , Gümüş kolye ya da gümüş küpe taktığı algısı son derece yanlış bir tutumdur. Erkeklerde yine aynı şekilde aksesuar kullanabilir. Kolye, yüzük, halhal, küpe, kemer, bilezik gibi bazı takılar Mısır, Helen, Mezopotamya krallarının oldukça sık kullandıkları takılar olarak karşınıza çıkmaktadır. Bu medeniyetlerin kralları için bu saymış olduğumuz takılar aynı zamanda sınıf farklılıklarını belli etmek amacı ile krallar tarafından tercih edilmiştir. Bunun yanı sıra takı takmak hem devlet hem de din gücünün sembolize edildiğini göstermiştir. Takı ihtiyacı aynı zamanda zamanla kuyumculuk mesleğinin ortaya çıkmasına zemin hazırlamıştır. Hatta kuyumculuğun tarihi M.Ö 4000 yılına kadar tarihlenmiştir. Kuyumculukta kullanılan malzemeler zümrüt, yakut kuarz, kristal boncuklar ve akik iken bu malzemelerden elde edilen ürünler kolye, Gümüş halhal, küpe olarak karşınıza çıkmaktadır. Eski dönemlerde takılar daha çok evlerde süs eşyası olarak tercih edilirdi.
https://www.instagram.com/evasilveracom/
Hatta takılar yalnızca inşan vücuduna değil aynı zamanda evlerin duvarlarında, kapılarında da kullanılıyordu. İnsanlık tarihinde hayvancılığın gelişim gösterdiği dönemlerde insanlar takı yapmak için hayvan dişlerini, kemiklerini kullanmışlardır ve bu hayvan kemiklerini dişlerini cilalatıp, kesip, parlatarak takı yapmışlardır. Hatta arkeolojik kazılar sonucunda pek çok sayıda hayvan kemiklerinden yapılmış yüzükler, kolyeler ve halhallar bulunmuştur. Takı Anadolu uygarlıklarında da etkisini göstermiştir. Frig döneminde insanlar yüzük ve kolye yapıp takmışlardır. Aynı zamanda Frigler’in tanrıçası olarak kabul edilen Kyble’de takı takmaya özen göstermiştir. Tanrıça Kyble’nin çok sayıda yüzüğü, halhalı vardır. Eski dönemlerde kuyumculuk ile birlikte kolyeler, halhallar ve yüzükler başta Anadolu olmak üzere Mezopotamya ve Trakya’da oldukça fazla ilgi odağı haline gelmiştir.
https://www.instagram.com/evasilveracom/
Takının İnsan Hayatındaki Yeri ve Önemi
Takılar günümüzde hem pek çok muhtelif inançlardan hem de estetik açıdan güzel bir görünüm elde ettiğinden dolayı hem erkekler hem de kadınlar tarafından oldukça fazla tercih edilmektedir. Takının insan hayatında yüzyıllar boyu önemi vardır. İnsanların takıya olan ilgi ve ihtiyaçları zamanla takıların yalnızca kuyumcularda satıldığı algısını bir hayli kırmış vaziyettedir. Takılar yalnızca kuyumcularda satılmaz. Tesettür mağazalarında, aksesuar mağazalarında, çanta mağazalarında, giyim mağazalarının aksesuar bölümlerinde de gümüş takı satın alımı yapabilirsiniz.
https://www.instagram.com/evasilveracom/
Takılar Neden Kararmaktadır?
Takılar genelde su ile uzun süre temas ettiklerinde kararma sorunu ortaya çıkarabilir. Bu sebepten dolayı takıları su ile temas ettirmemeniz gerekir. Bunun en büyük nedeni ise kükürdün olmasıdır. Yapısında kükürt bulunan her türlü takı kararma sorunu ortaya çıkarmaktadır.
Takıların Kararmaması İçin Neler Yapılır?
Takıların kararmaması için yarım su bardağı beyaz sirkeyi 2 yemek kaşığı karbonat ile iyice karıştırın Bundan sonraki işlemde takıları yaklaşık olarak 2 ya da 3 saat bekletin. Daha sonrasında ise durulama ve kurulama yaparak takılarınızı tekrar kullanabilme imkanına sahipsiniz.