HAVADAN AHMET HAMDİ AKSEKİ CAMİİ DRONE İLE HAVADAN ÇEKİM
HAVADAN AHMET HAMDİ AKSEKİ CAMİİ DRONE İLE HAVADAN ÇEKİM(DJI PHANTOM 3)
“TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK KUBBE ÇAPINA SAHİP CAMİSİ”
Caminin, Türkiye’nin en büyük kubbe çapına sahip olduğunu bildiren Yanılmaz, 33 metre kubbe çapında başka bir caminin olmadığını, yine kubbenin tabandan yüksekliğinin de 33 metre olduğunu söyledi. Caminin başından sonuna özgün bir çalışma ile yapıldığını anlatan Yanılmaz, geçmişle kopmayan, günümüzle harmanlanan bir cami inşa edildiğini söyledi. Mihrap, minber ve vaaz kürsüsünün bulunduğu cepheye dikkat çeken Yanılmaz, böyle bir cephenin dünyada olmadığını, çalışmaların özgün olduğunu ve üniversitelerin işbirliği ile yapıldığını dile getirdi.
IŞIKLANDIRMA VE SES SİSTEMİ TAMAMEN GİZLİ
Yine camide avize olmadığına da işaret eden Yanılmaz, tamamen gizli ışıklandırmaya sahip olduğunu belirtti. Aynı zamanda görünüşte hoparlörlere de rastlanılmayacağını aktaran Yanılmaz, ses düzeninin de tamamen gizli olduğunu kaydetti. Akustik sistem için aylarca üniversite hocaları ile çalıştıklarını ifade eden Yanılmaz, kubbenin alçıpeninin içine akustik yerleştirildiğinin altını çizdi.
Caminin ilkleri arasında el işi çinilerinin olduğunu bildiren Yanılmaz, belki de dünyada ilk olabilecek bir çalışmanın da camideki cemaate yetecek kadar ayakkabılığın olması olduğunu belirtti. Yanılmaz, dünyada ilk defa sinyalizasyon özelliğine sahip ayakkabılık yaptıklarına işaret etti.
“ENGELSİZ CAMİ DE DİYEBİLİRİZ”
Yaklaşık 4 yıllık bir sürede caminin bittiğini kaydeden Yanılmaz, çalışmanın büyük bir kısmını proje çizim aşamasının aldığını belirterek, ince işçiliğe dikkat çekti. Türkiye’de Mimar Sinan’ın camilerinin zaten bilindiğine işaret eden Yanılmaz, kendilerinin kopya yapmadığını, tamamen özgün bir çalışma yaptıklarını dile getirdi. Bütün detayları düşündüklerini vurgulayan Yanılmaz, camiye ‘Engelsiz Cami’ de denebileceğini belirtti. Engelli vatandaşların otobüsten inip namaz kılmalarına kadarki süreç içerisinde herhangi bir engelle karşılaşmayacaklarını anlatan Yanılmaz, çok rahat bir şekilde namaz kılabileceklerini ve abdest alabileceklerini söyledi.
5 BİN AYAKKABILIĞA SİNYALİZASYON VE HAVALANDIRMA
Caminin ilklerini anlatmaya devam eden Yanılmaz, abdesthanede cemaatin en büyük sıkıntısı olan su sıçmasına da çözüm bulunduğunu ve ona göre bir sistem icat ettiklerini ifade etti. Yanılmaz, caminin 2 bin araç kapasiteli otoparkı bulunduğunu kaydetti. Sinyalizasyon özelliğine sahip ayakkabılığa özel vurgu yapan Yanılmaz, ayakkabılık üzerindeki yeşil ışığın ayakkabılığın boş olduğunu anlamına geldiğini, kırmızı ışığın yanması halinde ise ayakkabılığın dolu olduğun anlamına geldiğini anlattı. Yine ayakkabılığın arkasında özel bir bölmede havalandırma yapıldığına dikkat çeken Yanılmaz, havalandırma ile kötü kokunun alındığını dile getirdi. Yanılmaz, ayakkabılıktaki renk farklılığını da göstererek, renklerin cami cemaatinin ayakkabısını bulmada kolaylık sağlayacağını bildirdi.
CAMİNİN İÇİNE 40 HADİS VE 24 KADIN SAHABE İSMİ YAZILDI
Camii ilklerinin birinin de kirişlerin üzerinde yazılı olan 40 hadis olduğunu ifade eden Yanılmaz, ayrıca kadınlara ayrılan mahfil katında 24 kadın sahabenin isminin yazılı olduğunu aktardı. Engellilere olduğu gibi kadınların da düşünüldüğünü kaydeden Yanılmaz, kadınlara özel abdesthane ve mahfil kısmı düşünüldüğünü anlattı.
“CAMİ 5 KİŞİ KAPASİTEYE SAHİP”
Yanılmaz, caminin kapasitesinin 5 bin kişi olduğunu, bunun 6 bine de çıkabileceğini bildirdi. Caminin açılışı yarın cuma namazından önce Başbakan Erdoğan tarafından yapılacak ve daha sonra cuma namazına geçilecek.