Sosyal Medya Düzenlemesi İnternet Zorbalığını Bitirecek
Sosyal medya hesapları kapanacak mı?
Sosyal medya ne zaman kapanacak?
Hangi sosyal medya hesapları kapanıyor?
Bu sorular Google ‘da aramalarında trend olurken, Twitter gündeminde trendtopic oldu. Bir çok hashtag’de kapanmaması için tweetler yazıldı. Sosyal medya kapanır mı? sorusuna şuan net bir cevap bulunmamaktadır. Köklü sınırlamalar geleceği kesin gibi gözüküyor. Bu kısıltmalar ile internet zorbalıkların önüne geçileceği kesin gibi gözüküyor.
Benim gibi meslektaşlarımızda kapanmasını istemeyecektir. Sosyal medya siteleri kapanınca biz Sosyal Medya Uzmanları işsiz kalabiliriz. Kapanması yerine sıkı bir sınırlandırılması gelmesi sosyal medya kullanıcıları için önemli olacaktır. Kimse kimseyi rahatsız edemez, herkes özgürce sosyal medya hesaplarını kullanabilir.
Normal bu olayların göz önünde bulunan kişilere gelince gündeme geliyor. Bu ülke de kadın olup, sosyal medya kullanmak gerçekten çok zor. Kendini bilmez erkeklerden o kadar taciz alıyorlar ki, sosyal medya kullanma özgürlükleri engelleniyor. Tabi bu kişileri kimse ifşa edemiyor. Sebebi ise “ elalem” görür. Adımızı çıkarırlar diye. Akraba görür, dayı görür, amca görür ve diğerleri görür. Sadece tacize uğrayan kadın görmez, görmezlikten gelir. Görmemek zorunda hisseder. Bunu yapanlar en yakındaki dostlarına rezil olmamak için o kişilerden haklarını arayamazlar. Eğer şikayet etseler “bak bak ne yaptı da adam da ona yazdı” diye konuşmaya başlar. Başka değişle “neden bana yazmıyorlar da ona yazıyorlar, demek ki birşeyler yapmıştır” kelimeleri dillerden düşürmezler. Şuan ki gündem ise diğerlerinden çok farklı değildir. Günde kaç kadın sosyal medya da taciz ediliyor, istatistik yapılabilse kanunlar bir gece onaylanır. Gerçekten sosyal medya kullanmasını öğretmeliyiz. Her Facebook, instagram , Twitter hesabı açan kendini özgür hissedip, insanlara hakaret etmemelidir. Ağızdan çıkan sözlerin bir adaleti olmalıdır. Bir erkek olarak özgürce sosyal medya hesaplarımı açık kullanıyorum. Neden kadın arkadaşlarımız gizlemek zorunda kalıyor ki. Onlar da hesaplarını özgürce kullansınlar. Gizlemesinler, saklamasınlar…
İnternet kullanımları her kesim için farklılıklar gösteriyor. 50 yaş üzeri kullanıcılar sadece aileleriyle iletişim içerisinde olmaktan mutlu oluyorlar. Görüntülü sohbet yollarıyla uzaklarda olan yakınlarını görüyorlar. Bu kişilere internet hediyeler alınsa dahi çok mutlu olmazlar. Bu kişiler genellikle fiziksel mağazaları kullanmayı tercih ederler. İnstagram kullanmak yerine Facebook kullanmayı tercih ederler.
İnternet insanlar için çok kolaylık ve daha geniş alanlar açmaya başladı.
Eskiden fiziksel mağazalardan kıyafetler alınırken, şimdiler de ise her markanın e-ticaret siteleri bulunmaktadır. Markaların bir arada bulunduğu pazaryeri siteleri de bulunmaktadır. Bu siteler markaları bir araya toplayıp müşterilerine özel kampanyalar oluşturuyorlar.
Örneğin; Kırıkkale’de 20 yaşıma kadar yaşadım. Genç yaşlara gelince Kırıkkale’deki mağazalarda kıyafetleri beğenmeyip büyükşehir olan Ankara’ya gidiyorduk. Şimdi ise Kırıkkale’deki gençler Ankara’ya gitmelerine gerek kalmadı. Bir tık uzaklıkta olan mağazalardan alışverişlerini yapıyorlar. Hem uygun fiyat hem de milyonlarca çeşit ürün seçme hakları oluyor.
Eskiden banka önlerinde metrelerde kuyrukta bekleniyordu. Fatura ödeyecekler, kira yatıracaklar, para transferi yapacaklar herkes bir sebepten dolayı o kuyrukta durmak zorunda kalırlardı. Şimdi ise gelişmiş banka uygulamalarıyla hesaba giriyorsunuz, anında bütün işlemleri yapabiliyorsunuz.
Otomobil pazarları olurdu. Araba satmak isteyenler sabah erken kalkıp, pazar alanların da kendilerine yer bulmak isterlerdi. Akşama kadar arabası o alanda kalmak zorunda olurdu. İnternetle beraber İstanbul’da olan bir kişi Ağrı’dan araba alabiliyor. Ne saatlerce alanlarda bekleyen satıcı oluyor ne de saatlerce alanlarda gezen alıcılar. Herkes zamanı boşa harcamamış oluyor.
İnternet hayatımızı kolaylaştırırken tabi aksilikler de ortaya çıkmaya başlıyor. İnternet dolandırıcıları da ortaya çıkmaya başladı. İnternetten kendilerini çok düzgün mağazalar olduğunu gösterip, müşterilerine sahte ürünler, sipariş verilen ürünler yerine başka ürünler ve en kötüsünü ise kargo kutularından salatalık, patlıcan gibi sebzelerin çıkmasıdır. Online alışveriş yapanlar artık güvenilir sitelerden almak istiyorlar. Bu dolandırıcılar yüzünden yeni girişimciler çok zorlanmaktadır. İşlerini çok düzgün şekilde yapsalar dahi müşterilerde güvensizlikler vardır. Bu girişimciler kendi sitelerinden ürün satmaktan zorlanırken aynı ürünlerini pazaryerlerinde satılıyor. Pazaryerlerinde satılırken bu sefer de maliyetleri artarken kar oranı azalıyor.
İnternet hem özgürken hem de özgürlüğümüzü belirleyen yerdir. Dünya’da gelişen olayları anında internetten öğrenirken, hem de internet zorbaları yüzünden özgürlüğümüz kısıtlanıyor. Bu zorbalara maddi cezalar verilirken, adli sicillerine zorbalıkları yazılmalıdır. Eskiden “klavye delikanları” denilirdi şimdilerde ise elinde “akıllı telefon” olan herkes zorbalık yapabiliyor.
Akıllı telefonlarla beraber yeni uygulamalar çıkmaya başladı. Oyunlar , yeni arkadaşlık kurma, şans oyunları, sosyal medya, haber ve diğer uygulamalar indirilmeye başladı. Bu uygulamalar ile sosyal hayatımızdan asosyal hayata geçiş yapmaktayız.
Komşular,akrabalar, arkadaşlar, şirket çalışanları arasında kurulan whatsapp grupları ile asosyal olmaya başladık. Eskiden komşunu görmeyince kapısını çalıyordun, şimdi ise görüntülü arama ile iletişime geçiyorsun. Bayramlarda aileler bir araya gelirdi şimdi ise çoklu görüntülü araba ile bir araya geliyorlar.
İnternet kullanımları artarken, 2 yaşından itibaren çocuklarımızın eline verilen akıllı telefonlarla sosyal medya kullanımına başlatıyoruz. Daha konuşmayı bilmeyen çocuklarımız YouTube ile o yaşlarda tanışıyorlar. Erken yaşlarda başlayan asosyallik bütün hayatlarını etkilemeye başlıyor. Evden çıkmadıkları için sosyal hayatta iletişim kurmaları çok zor oluyor. Ebeveynlerden ayrılamaz duruma geliyorlar. Bütün kararları ebeveynler onaylamak zorunda kalıyorlar.
İnternet ile beraber yeni meslekler ortaya çıkmaya başladı. Sosyal Medya Uzmanı, Dijital Pazarlama Uzmanı, Dijital Performans Uzmanı, SEO Uzmanı, Art Directör, Yazılım Uzmanı ve diğer online meslekler ortaya çıktı. İnternet olmasaydı bu mesleklerde para kazanan insanlar başka meslekler yapmak zorunda kalacaktı. Gelişen bu dünya da yeni mesleklere ihtiyaçlar duyurmaktadır.