Çipli kimlik ile e-imza kullanımı artacak!

Yazar: Ömer LAYIK tarih: 18/04/2016
Türkiye’nin e-dönüşüm süreci kapsamında uygulananyeni çipli kimlik sistemi ile vatandaşlar kimliklerine elektronik imzalarını yükleyebilecek ve imza gerektiren işlemlerde kullanabilecek. Türkiye’de ilk kez E-GÜVEN tarafından üretilmeye başlanan elektronik ve mobil imzalara ilişkin verileri içeren Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) 2015 son çeyrek raporuna göre ise 2015 Aralık sonu itibarıyla 1.644.705’i elektronik imza ve 396.247’si mobil […]

Türkiye’nin e-dönüşüm süreci kapsamında uygulananyeni çipli kimlik sistemi ile vatandaşlar kimliklerine elektronik imzalarını yükleyebilecek ve imza gerektiren işlemlerde kullanabilecek.
1460799714_cipli-kimlik
Türkiye’de ilk kez E-GÜVEN tarafından üretilmeye başlanan elektronik ve mobil imzalara ilişkin verileri içeren Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) 2015 son çeyrek raporuna göre ise 2015 Aralık sonu itibarıyla 1.644.705’i elektronik imza ve 396.247’si mobil imza olmak üzere toplam 2.040.952 elektronik sertifika oluşturuldu. 2015 yıl sonunda bir önceki yıla göre elektronik sertifika sayısında toplamda yüzde 24 oranında artış gerçekleşti.
10 yıl boyunca geçerli olacak yeni çipli kimlikler uzun vadede yeni kimlik sisteminin tüm ülkede yürürlüğe girmesi ile; nüfusun izlenerek buna paralel analizler ile iş olanaklarının yaratılması, güvenlik unsurlarının nüfusa göre genişletilmesi ve uluslararası arenada vatandaş kimlik tespitinin daha kolay yapılarak haklarının korunması gibi avantajlar sağlayacak.
Türkiye’de her geçen gün artan e-imza uygulamasının artışı kamuya, özel sektöre ve vatandaşa önemli katma değerler sağlıyor. Bireyler tarafında kimlik doğrulama ve imza gerektiren süreçlerde büyük kolaylık sağlayan e-dönüşüm sürecinin temel uygulaması olan e-imza ile sektörün büyümesine katkı sağlayarak zaman ve operasyon verimliliği ile ekonomiye çok yönlü katkı sağlaması amaçlanıyor. Ülkemizde 2005 yılında e-imza kanununun yürürlüğe girmesiyle başlayan e-dönüşüm süreci içerisinde, 2018 yılı itibariyle e-devlet kullanıcı sayısının 30 milyon, hizmet kaleminin ise 3 bin olması hedefleniyor.
Elektronik İmza Kanunu’nun yürürlükte olduğu 11 yıl içinde yarım milyondan fazla nitelikli elektronik sertifika üreten E-GÜVEN, sunduğu e-imza çözümleri ile onay işlemlerinde ıslak imzanın neden olduğu zaman kaybını ve kağıt kullanımıyla çevreye verilen zararı büyük ölçüde azaltıyor, daha etkin ve güvenli bilgi alışverişi sağlanmasında rol oynuyor.

10 yıllık tecrübe ile mutlu müşteriler.

Benzer paylaşımlar

Top magnifierarrow-down