Sosyal Medya Hakkında Türkiye Aktüel'deki Ropörtajım

Yazar: Ömer LAYIK tarih: 27/12/2018
Hayatımızın her alanında aktif olarak yeri bulunan ( iletişim - ticaret - sanat vb.) sosyal medya ile ilgili bir çok soru, öneri ve sorun oluştu. Her insanın aktif olarak günde maksimum 1 saat kullanması önerilse de ( sağlıklı olmadığı konuşuluyor) bu sürenin üstü kullanımımız olduğu bir gerçek... Bugün, sosyal medya ve dijital pazarlama alanında uzman […]

Hayatımızın her alanında aktif olarak yeri bulunan ( iletişim - ticaret - sanat vb.) sosyal medya ile ilgili bir çok soru, öneri ve sorun oluştu. Her insanın aktif olarak günde maksimum 1 saat kullanması önerilse de ( sağlıklı olmadığı konuşuluyor) bu sürenin üstü kullanımımız olduğu bir gerçek... Bugün, sosyal medya ve dijital pazarlama alanında uzman ve daha önce ki konuşmalarını dikkat ile dinlediğim Ömer Layık ile röportaj yapacağım.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Merhaba Ömer, gündem sorusu ile başlamak istiyorum.
Güzel sözlerin ve bu hafta konuk ettiğin için teşekkür ederim Şilan'cığım.
1) 2019 itibari ile sosyal medyanın düşüş yaşayacağı söyleniyor. Gizlilik haklarını ihlal ettiği haberleri ile bir dönem durma yaşadı. Sonrasında '' fenomen '' dediğimiz isimlerin takipçi satın alıyor olması insanlar da güvensizlik oluşturdu. Sen ne düşünüyorsun ?
2019 yılında sosyal medya kullanımları azalması yerine daha da artış olacaktır. Günden güne sosyal medyanın hayatımızda oluşu kullanıcılarda olumlu ve olumsuz yönde etkiler yapmaktadır. Fenomen sayfaların takipçiler aldıklarını biliyoruz. Bizim gibi bu sektöre hizmet verenlerin bir bakışta anlayacağı gibi artık takipçilerinde bu konu da hassaslaştığı bir dönemdeyiz. Takipçiler artık hesapların büyüklüğüne değil, içeriklerine bakıp karar veriyorlar. Yeni takip ettikleri fenomenlerin içeriklerine baktıktan sonra takip devam ettiriyorlar.
 
2) ''Stories'' Snapchat uygulaması ile başladı ve şu an YouTube, Instagram, Facebook bünyesine ekledi. Şu an otorite isimler tarafından konuşulan, sosyal medyanın artık sadece ''stories'' üzerinden yalın ve daha doğal olarak ilerleyeceği buna katılıyor musun ?
Snapchat Dünya'da olmayan bir şey yapıp story ile karşımıza geldi ama Snapchat uygulamasını kullanmak o kadar karışıktı ki hesap oluşturup, kullanmaya başlayan sosyal medya kullanıcıların çok zamanını aldı. Benim de ilk günlerde zorlandığım oldu. Snapchat uygulamayı yaptı ve geliştirmedi. Kullanıcılar yeni efektler beklerken, Snapchat o zamanlar uyudu. Ne zaman Instagram story özelliğini getirdi o zaman Snapchat uyandı. Bu uyanış onlar için çok geçti. Instagram story özelliği ile yeni bir heyecan getirdi. Hem eski kullanıcıları hem de yeni kullanıcı hesaplarını aktif etti. Dünya'da uygulama indirmesinde 1. sırada olan Instagram aktif kullanıcı sayısını gün geçtikçe arttırmaktadır.

 
 
 
 
 
 
 
 
3) İnsanların artık yaşamlarını sosyal medya üzerinde yaşamaları depresyon, yetersizlik hissi, anksiyete gibi rahatsızlıklara yol açabiliyor. Düzenini veya düşüncelerini tamamen bu sanal ortam için programlayan çok danışanım var. Biz gün içinde 1 saatten fazla sosyal medya da aktif olmayın diyoruz. Bunun için senin bir korunma önerin var mı ?
Sosyal medya'dan kurtulmanın tek yolu akıllı telefonlarımızı bırakmaktır. Akıllı telefon kullananlar sosyal medyadan vazgeçemiyorlar. Eskiden bilgisayarlardan sosyal medya hesaplarımıza girerken ortalama 2 saat online olurken akıllı telefonlarla beraber alarm çalmasıyla birlikte sosyal medya hesaplarımıza giriş yapıyoruz. "Whatsapp mesajları, Instagram'da gelen beğeniler kimler yapmış, DM kimler mesaj atmış ve diğerleri" bakıldıktanda sonra hazırlıklarımızı tamamlayıp evden çıkıyoruz. Evden çıktığımızda sosyal medya ile olan bağımız kopmuyor yollarda kullanmaya devam ediyoruz. Bu kadar sosyal medya da vakit geçiren insanlar sosyalleşmiyorlar. Sonra sosyalleşme de zorluk çekip, içine kapanıyorlar. Sosyal medyadaki yaşamla, gerçek hayattaki yaşamın çok farklı olduğunu bilmemiz gerekir. Bu farklılıkların arasında kaybolma ile depresyon, yetersizlik hissi ve anksiyet gibi hastalıklar oluşmaktadır.
4) Netflix - Blu - Amazon Film Studios vb .şirketler ile hayatımıza giren internet dizileri- kaliteli sinema filmleri mevcut, özellik ile Netflix bu konu da çok iyi diye düşünüyorum.Apple vb. şirketlerin de saha da yatırımcı olarak yer aldığı biliniyor. Televizyon ve sinema izlenme oranı ciddi anlamda düştü sen bunu nasıl değerlendiriyorsun ?
 
İnternet dizileri artık hayatımızda olan birşeydir. Televizyonda izlenen dizilere RTÜK engellediği için çok özgür değiller. "Behzat Ç." dizisi ilk yılında televizyon reytingleri yerdeyken, internette ilk sıradaydı. Yayıncı kanal internet sitesindeki bu hızlılığı farkedince diziyi yayından kaldıramadı. Behzat Ç. yayınlandığı gün ve saatte reyting de ilk 5'e giremezken 3 sezon devam ettiler. Senarist ve yapımcının ortak kararıyla diziye devam etmediler.
İnternet dizilerin cazipliği ise RTÜK kurallarının olmaması ve reklamların çok az olması. Bunlara bir de gün saat kavramların olmaması da eklenince izleyiciler interneti tercih ediyorlar. Netflix özelliği ise sezon boyunca yayınlayacağı bölümleri aynı gün yayınlaması. İzleyiciler diğer haftayı beklemeden, istediği vakit siteye girip izliyorlar. Kullanıcıların internet dizilerine yönelmesiyle birlikte Televizyon kullanımlarında azalması gündeme gelmiştir.

 
 
 
 
 
 
 
 
5) Sosyal medya ve dijital pazarlama sektörüne girecek okurlarıma önerilerin nelerdir ?
Her sosyal medya hesabı açan kişiler, sosyal medya uzmanı olmuyor. Hesap açmakla ve kullanmakla bu işin bu kadar basit olduğunu düşünenler, ilk günden yanılmış oluyorlar.
Bu sektörde yetiştirilmek üzere çok iyi eğitim almaları gerekmektedir. 2012 yılında 600 saat (6 AY) eğitim ile sektöre başladım. Bazı arkadaşlarım "bu 600 saat çok abartılı, ne var kı bu kadar eğitim aldın." gibi sözlerle karşılaştım.
Sosyal medyada kendilerini geliştirmek isteyen arkadaşlarımıza her zaman yardımcı oluyorum. Gün boyu çalışıp ve akşam gidip eğitim verdiğim günleri biliyorum. Sosyal medya sürekli güncelleşen ve bu güncelleşmelerden habersiz kaldığımızda rakiplerimizin bir adım geride kalıyoruz.

10 yıllık tecrübe ile mutlu müşteriler.

Benzer paylaşımlar

Top magnifierarrow-down